مازندران
مازندران، استان سرسبز و چشمنواز شمال ایران، با طبیعت بینظیر و آب و هوای معتدل خود در نوار ساحلی جنوب دریای خزر آرام گرفته است.
۳۳۸ کیلومتر نوار ساحلی دریای خزر، دامنههای جنگلی و کوهستانی، رودخانههای پرآب، چشمههای آبمعدنی پرشمار، آبشارها، غارها و بیش از ۸۰۰ اثر تاریخی و فرهنگی ثبتشده، از جمله جاذبه های گردشگری مازندران محسوب می گردد و این استان را به قطب گردشگری کشور تبدیل کرده است. این استان هر ساله پذیرای نزدیک به دوازده میلیون نفر گردشگر داخلی و دهها هزار توریست خارجی است که به ویژه در ایام نوروز به این استان سفر میکنند.
مازندران به خاطر تاریخ غنی و جغرافیای سراسر متنوع آن که شامل جلگهها، علفزارها، بیشهها و جنگلهای هیرکانی با صدها گونه گیاهی و جانوری منحصر به فرد در جهان است و آب و هواهای گوناگون از سواحل شنی با کمترین ارتفاع جغرافیایی ایران تا کوهستانهای ناهموار و پوشیده از برف البرز، جاذبه های گردشگری مازندران را شکل داده است.
قله دماوند بام ايران با شهرتي جهاني يكي از منحصر بفرد ترين جاذبه هاي طبيعي ايران و جاذبه های گردشگری مازندران است.
قله دماوند پا به پاي ايران زمين از گذشته هاي دور تا به امروز جزء جدايي ناپذير فرهنگ و افتخارات ايرانيان و مازندرانيها بوده است . اين قله داراي ويژگيهايي است كه آن را از ۳۰۰ قله مرتفع ديگر خاورميانه متمايز نموده و جزو قلل منفرد و مخروطي شكل جهان است و با ۵۶۷۱ متر ارتفاي دومين قله مخروطي جهان بشمار مي رود.
استان مازندران با جمعیتی بیش از سه میلیون نفر و با وسعتي معادل4 /23756 كيلومتر مربع حدود 1/46 درصد از مساحت كشور را در برداشته و هجدهمين استان از اين حيث در كشور محسوب مي گردد . درياي خزر در شمال ، استانهاي تهران و سمنان در جنوب و استانهاي گيلان و گلستان به ترتيب در غرب و شرق استان قرار دارند .
مازندران بر اساس آخرين تقسيمات كشوري داراي 22 شهرستان به نام هاي آمل ، بابل ، بابلسر ، بهشهر ، تنكابن ، جويبار ، چالوس ، رامسر ، ساري ، سوادكوه ، سيمرغ، قائمشهر ، گلوگاه ، محمود آباد ، نكا ، نور ، نوشهر، فريدونكنار ، عباس آباد ، سوادكوه شمالي، كلاردشت و مياندرود ، 58شهر ، 55 بخش ، 129 دهستان و 3697 آبادي می باشد.
هنرهای سنتی و صنایع دستی در مازندران از قدمت و تنوع زیادی برخوردار است. قالیبافی، لاک تراشی، گلیم بافی،حصیربافی،چادر شب و جوراب پشمی،نخ ریسی،پارچه بافی،نمد،زیلو،جاجیم،ظروف گلی،و وسایل چوبی.
اقتصاد مازندران بر پایه کشاورزی، دام پروری، شیلات، باغداری و صنایع تبدیلی مواد غذایی استوار است و مهمترین محصولات کشاورزی استان برنج است که در اکثر شهرهای آن کشت میشود.
مردم مازندران با زبان و یا گویش مازنی صحبت می کنند. زبان مازندراني يا طبري يا تپوري از زبانهاي كهن ايراني است كه از شمال به درياي مازندران و از شرق تا گرگان و از جنوب تا منطقه شهمير زاد، سنگسر ، فيروزكوه ، دماوند، لواسانات و مناطق شمالي كوه امامزاده داود و طالقان تهران و از غرب به تنكابن و رامسر گسترش دارد.